Trouwen en zo

Just married
Fotocredits: Foto Nantko

Zien jullie het al helemaal voor je? De liefde vieren op geheel eigen wijze. Dat is waar het ja-woord voor staat. Jullie liefde naar elkaar uitspreken in het bijzijn van mensen die belangrijk voor jullie zijn.

Dat kan op veel verschillende manieren. Het belangrijkste is dat het jullie eigen manier is. Voor inspiratie hier wat ideeën van de mogelijkheden:

Ceremoniespreker

Als ik als ceremoniespreker op jullie trouwdag verschijn is dat de meest vrije keuze. We kunnen dan de dag, het tijdstip, de plaats indelen zoals jullie dat graag willen. Bijvoorbeeld aan het begin van het feest als iedereen er is. Daarna kunnen jullie proosten en dan feesten. Of tijdens een mooie intieme setting op zondagmiddag tijdens een high tea. Of op een boot terwijl we aan het varen zijn op weg naar een Waddeneiland waar jullie de rest van het feest gaan geven. Het hoeft namelijk geen trouwlocatie te zijn wat weer scheelt in de kosten en mogelijkheden. Ook kan het op het tijdstip wat jullie graag willen, al is het midden in de nacht!

Mochten jullie een bepaald ritueel bij de ceremonie willen dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Ik sta overal voor open, niets is mij te gek.

Wat een mooie aanvulling op de ceremonie kan zijn is dat jullie naar elkaar de trouwgelofte uitspreken. Ik help jullie daar graag bij zodat het echt een verrassing is wat jullie tegen elkaar zullen gaan zeggen. Mocht je dit nu echt niet durven dan kan ik altijd jouw brief voorlezen.

Om jullie verhaal compleet te maken zal ik een aantal mensen die belangrijk voor jullie zijn het hemd van het lijf vragen en dit in de ceremonie verwerken. Zo ontstaat er ook voor jullie een verhaal met onverwachte uitspraken.

Ik kan, als jullie dat willen, een akte maken. Dan lijkt het toch net een échte ceremonie. En het leuke is, dat je de akte na afloop mee naar huis krijgt! (Als het via de gemeente gaat dan verdwijnt dit document in een kast op het gemeentehuis en zie je die nooit weer terug) 

Trouwambtenaar (BABS)

Dit is de manier die de meesten wel kennen. Ik zal dan benoemd worden voor jullie trouwdag. In heel veel gemeentes is dat gelukkig mogelijk, wel zijn hier kosten aan verbonden. Je trouwt dan op een officiële trouwlocatie. Gelukkig hoeft dat tegenwoordig niet meer persé in het gemeentehuis en kun je op de práchtigste plekken officieel trouwen.

En voor de rest blijft het natuurlijk zoals hierboven is beschreven bij ‘ceremoniespreker’, jullie verhaal. Daar zal ik geen concessies aan doen.

Opnieuw trouwen

Misschien zijn jullie door Corona in een heel klein gezelschap of met niemand erbij getrouwd en willen jullie dit nu overdoen. Of zijn jullie al 10 jaar gelukkig getrouwd en willen jullie hier een feest voor geven maar wel bij de liefde voor elkaar stil staan door de geloften opnieuw naar elkaar uit te spreken.

Dan kan ik een mooi verhaal maken over wat jullie in deze tijd hebben beleefd en ook hoe de vrienden en familie jullie nu zien. De liefde is te mooi om zomaar voorbij te laten gaan, daar mag best even bij stil gestaan worden.

Met muziek

Als jullie echt voor een beleving gaan dan is het fantastisch om bij de ceremonie live muziek te hebben. Het mooist met piano (of gitaar) en zang. Zo kan er tijdens sommige stukken zachte muziek op de achtergrond klinken. En wanneer het tijd is voor een mooi lied dan loopt dat naadloos in elkaar over. Live muziek is ook erg mooi bij bijvoorbeeld het tekenen van de akte: mocht het allemaal uitlopen en het nummer is eigenlijk afgelopen zal je dat niet merken met goede muzikanten: zij zullen die tijd mooi opvullen.

Op deze manier zal er echt een magische beleving ontstaan.

Trouwen in de gemeente Leeuwarden

Omdat ik in de gemeente Leeuwarden aan het werk ben als Babs zullen jullie in Leeuwarden mij via de gemeente aan mogen vragen. Op deze website kunnen jullie mij vinden. Daar werk ik dus niet als zelfstandig trouwambtenaar. Ik zal mij aan de regels en richtlijnen van de gemeente Leeuwarden houden.